Thursday, July 15, 2010

(Very) strange vehicles

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

Let's start off with this Ford truck, a very unusual passenger vehicle, as, unlike other colective means of transportation, it was not concieved to circulate a road or a landing board. For years, it was used to transport passengers from the airplane to the airport in Z├╝rich, Switzerland. Nowadays, it is part of a collection at the Lucerne Museum of Transports.

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

In spite of its futuristic look, and of looking like a concept car, the T-Rex has been in production for over ten years. It's actually a tricycle and a creation by Campagna Corporation, in Quebec, Canada. For more information, visit this website.

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

On the other hand, the extremely sporty Covini C6W, built in 2005, seems to have more wheels than the ones needed... The following models are not the creation, but the personalization of existing models. You can certainly recognize them.

 Carros Automoveis Originais Criatividade Originalidade  Estranhos

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

 Cars Automobiles Creativity Strange Original

10 Most Stupid Predictions and Statements in History

1.This was the first, and undoubtedly the last expedition that will see this useless place.

This sentence was uttered by Lieutenant Joseph Ives after the expedition to the Grand Canyon 1861st .Today, five million people every year visit this “useless place.”

2.HIV Is Not the Cause of AIDS By Peter H. Duesberg.

Peter Duesberg said this, unfortunately, completely wrong statement 1988th.

3.”People will never make a bigger plane.”

This was once said by a Boeing engineer, after the first flight of Boeing 247, which could accommodate 10 passengers.

image credits

4.”It’s better for you to become secretary or get married than to do this”

This advice was given to Marilyn Monroe by the photo models Agency 1944th .What a mistake!

5. ”You are crazy if you think that we are looking for oil”

Associates of Edwin Drake’s voyage were completely confused by this “stupid idea” Edwin Drake’s voyage, the first man who began making oil drilling in the U.S. 1859th

6.”We do not like their sound, and guitar music is on the way out of fashion.”

Probably the biggest mistake by the publishing house Grandpa Recording made in 1962. refused the famous Beatles.

7.”The phone has too many flaws to be seriously considered as a means of communication.

Western Union statement in 1876th . Estimates Wrong.

8.”I think there is a world market for maybe five computers..”

This was said by Thomas Watson, Chairman IBM, 1943. This is actually true in the next 10 years. After that, complete crap.

9.”Television won’t last because people will soon get tired of staring at…”

Incredibly stupid, statements regarding the future of their own field Lee deForest, American radio pioneer and inventor of the vacuum tube, 1957

10.“There is no reason why someone would want a computer in their home.”

This was the opinion given by Ken Olson, president and founder of Digital Ekvipment. And not so long ago, 1977.

Wednesday, March 31, 2010

April fOOl..

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang kebarat'.

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan.
Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.
Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

*Ni msg yg aku dpt..kesahihan cerita nie xdpat di pastikan..Just amek teldan mne yg baek la..

cat

Wednesday, February 17, 2010

Presiden PAS, keluarga selamatkan orang lemas

MARANG, 17 Februari: Bukan sahaja menyelamatkan aqidah umat tetapi sudah sampai kepada menyelamatkan nyawa manusia. Itulah yang dilakukan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang bersama keluarganya apabila menyelamatkan nyawa seorang yang lemas di Pantai Rusila berhampiran rumahnya.

(Gambar atas: Abdul Hadi keletihan selepas menyelamatkan mangsa lemas)

Ia berlaku pada 14 Februari lalu kira-kira jam 6.30 petang di Pantai Rusila, Marang iaitu berhampiran dengan rumahnya.

"Hari itu, lepas solat Asar, Tok Guru pergi mengail di pantai depan rumahnya. Tiba-tiba dia tengok orang sedang terkapai-kapai lemas. Dia terus suruh anaknya terjun ke laut dan dia bersama-sama menarik orang itu," cerita Haji Omar, Pengerusi Masjid Rusila, yang terletak di sebelah rumah Abdul Hadi.

Mangsa yang dikenali sebagai Pak Mat Jaga, kata Haji Omar, adalah penduduk Kampung Belubor, iaitu kampung berhampiran pantai Rusila itu.

Dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 6.30 petang, Abdul Hadi bersama dengan anaknya iaitu Abdul Rahman dan Khalil serta menantunya Zaharudin sedang memancing di pantai itu.

Mereka berkumpul sambil memancing sementara menunggu untuk menyembelih kambing untuk aqiqah cucu Abdul Hadi.

Tiba-tiba mereka mendengar seorang wanita berteriak 'orang lemas...orang lemas' sambil menunjukkan tangannya ke laut.

Menurut Abdul Rahman, 28, anak Abdul Hadi, ayahnya terus menyuruh beliau terjun ke laut dan menyelamatkan mangsa lemas itu.

"Saya terus ambil pelampung dan terjun ke dalam laut...saya cuba campakkan pelampung itu kepadanya tetapi tidak berjaya kerana ombak besar pada ketika itu. Saya kemudian tarik tangan beliau. Abang Khalil dan Zaharudin datang membantu dan menyeret ke pantai.

"Ayah kemudian turun ke dalam air bersama-sama kami memapah mangsa itu ke pantai," cerita Abdul Rahman kepada Harakahdaily.

Seorang penduduk tempatan yang kebetulan ada di situ telah merakamkan gambar keadaan Abdul Hadi bersama mangsa yang diselamatkannya dan memasukkannya dalam facebook beliau. Gambar itu kemudiannya tersebar ke marata-rata.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Herman Shamsuddeen membuat catatan berikut dalam blognya:

"Dalam usia 63 tahun, Presiden PAS Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang masih gagah dan pantas untuk menyelamatkan seorang pengunjung yang lemas di Pantai Rusila, Marang. Kejadian berlaku pada hari Ahad, 14 Februari baru-baru ini.


Pada saya, beliau adalah seorang ulama’ yang segani, pemimpin yang dihormati, dan hero yang tidak perlukan undangan atau dipuja…Kehidupan
beliau amat sederhana, rutinnya tidak jauh berbeza seperti rakyat biasa. Memang suka berdamping dengan rakyat.

"Semoga Allah panjangkan usia beliau dan merahmati kepimpinannya."

Zaihan Daud, Setiausaha Peribadi Abdul Hadi juga mengesahkan kejadian itu.

Sementara itu, mangsa lemas yang diselamatkan itu, Ahamad Mat Zin, 58, (Gambar) bersyukur kepada Allah dan terima kasih kepada Presiden PAS dan keluarga yang telah berusaha membantunya.

Menurutnya, pada mulanya dia mandi di kawasan biasa tetapi tiba-tiba dipukul ombak besar.

Beliau menjangkakan sekiranya tidak diselamatkan dalam tempoh 10 minit selepas diberi bantuan oleh keluarga Presiden PAS itu, mungkin sesuatu yang buruk berlaku kepadanya kerana sudah tidak bermaya lagi.

credit to Harakahdaily

Thursday, February 11, 2010

Tol percuma / diskaun di musim perayaan

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

Kredit Image and Bandwith : Penerangan
Rasanya mungkin anda mengetahui tentang tol percuma / diskaun yang bakal diberi oleh syarikat konsesi menjelang perayaan tahun Baru Cina pada minggu ini..

Berikut merupakan maklumat mengenai kadar yang diberikan :-

*Lebuh Raya Kuala Lumpur-Karak, Lebuh Raya Pantai Timur (Fasa 1) tiada bayaran tol pada 11 Februari dan 15 Februari pukul 11.30 malam hingga 4.30 pagi.

* PLUS Expressways pengendali Lebuh Raya Utara-Selatan dan Lebuh Raya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) menawarkan diskaun 20 peratus, 12 tengah malam hingga 7 pagi dari 10 hingga 19 Februari.

* Lebuh Raya Kajang- Seremban (LEKAS) tol percuma untuk bas dari 8 – 21 Feb

* Lebuh Raya Damansara – Puchong (LDP) diskaun 60 sen dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Sistem Penyuraian Traffik KL Barat (SPRINT) – dskaun 10 peratus dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

*Lebuh Raya Baru Pantai (NPE) – diskaun 10 peratus dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) -diskaun 10 peratus dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Lebuh raya SMART – diskaun 20 sen dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Lebuh raya Bertingkat AMpang – Kuala Lumpur (Akleh) – diskaun 10 peratus dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Lebuh raya Shah Alam – Klang (Guthrie) – diskaun 10 peratus dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Lebuhraya KL- Putrajaya – diskaun 10 peratus dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Lebuhraya Duta – Ulu Kelang (DUKE) – diskaun 10 peratus dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 Feb

* Lebuhraya Cheras Kajang (Grand Saga) – diskaun 10 peratus dari 6 pagi 14 Feb – 6 pagi 15 Feb

* Lebuhraya Shah ALam – diskaun 10 peratus dari 6 pagi 14 Feb – 6 pagi 15 Feb

* Lebuh raya Penyuraian Trafik Lingkaran Kajang (SILK)- diskaun 5 peratus dari 12.01 tgh malam – 12.00 tghari 14 Feb

Sumber :- Utusan

Hm kalau nak diikutkan kadar yang diberi kebanyakan pada waktu malam hingga pagi. Walaupun kebanyakan diskaun diberi pada waktu tersebut diharap pengguna jalanraya janganlah pula mengejar diskaun sehingga semua merancang balik pada waktu malam , Bahaya pula nanti..

Wednesday, February 3, 2010

Error yang error

Secanggih-canggih komputer dibuat oleh manusia juga. Nobody is perfect. Yang superb perfect hanya Allah SWT sahaja.

Amazing Errors

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world

Amazing Errors @ strange world


credit to STRANGE-WORLD

Sunday, January 31, 2010

GADIS HILANG – TOLONG!!!!!!

Pn Shariffa bt Jari dari Semenyih telah kehilangan anak gadisnya sudah 7 hari.

Minta bantuan rakan-rakan semua sekiranya tahu dimana gadis ini berada sekarang.
Hilang dari sekolah pada 20.1.2010, hari Rabu yg lepas…sehingga kini tidak pulang kerumah.

Beliau bersekolah di SMK Taman Jasmin 2 Kajang.

Beliau rendah…. kecil ,molek dan manis orangnya….

Nama: Nurliyana Ashikin bt Azmi
Umur : 16 tahun

Contact # PN SHARIFFA : (R) 03-87233184 ATAU H/P 0123970018

TOLONG SEBARKAN!

RaHsIa NoMbOr 11 DiBoNgkAr.....

Satu hari, aku ada terbuka satu video yang menarik perhatian aku. Aku nak share ngan korang semu, tapi aku transfer dalam bentuk teks…. Anda pasti teruja

RAHSIA DI SEBALIK NOMBOR 11


Pertama


- ‘New York City’ mempunyai 11 huruf

- ‘Afghanistan’ mempunyai 11 huruf

- ‘Ramsin Yuseb’ mempunyai 11 huruf (seorang pengganas yang dikatakan kononnya pernah mengancam US untuk menghancurkan WTC Twin Towers)

- ‘Goerge W Bush’ mempunyai 11 huruf



Yang ini nampak macam kebetulan juga, tapi agak menarik…


- New York adalah negeri ke-11 dalam USA

- Kapal terbang pertama yang merempuh Twin Towers adalah kapal terbang nombor 11


- Kapal terbang pertama tersebut mempunyai 92 penumpang. Maka, 9+2=11

- Kapal terbang kedua yang merempuh Twin Towers adalah kapal terbang nombor 77 yang mana berlaku selepas 7 saat kapal terbang pertama merempuh. Maka, 77/7=11

- Kapal terbang kedua tersebut mempunyai 65 penumpang. Maka, 6+5=11

- Tragedi tersebut berlaku pada 11 September, ataupun 119. Maka seperti mana yang kita tahu, 9+1+1=11


- Tarikh tersebut sama dengan servis kecemasan USA, Rescue 911.


Masih lagi nampak macam kebetulan kan?? Try check yang ini pulak…


- Jumlah semua mangsa yang terlibat dalam tragedy tersebut ialah 254 orang. Maka, 2+5+4=11

- 11 September adalah hari yang ke-254 dalam setahun kalendar. Maka, 2+5+4=11

- Peristiwa bom yang besar yang berlaku di Madrid selepas daripada New York ialah pada 3/11/2004. Maka, 3+1+1+2+0+0+4=11
- Tragedi di Madrid tersebut berlaku 911 hari selepas tragedy di New York


Yang ini mungkin kebetulan dengan ayat Quran. Sebagai mana yang kita tahu, tragedi tersebut berlaku pada 9/11, dan Twin Towers tersebut mempunyai 109 dan 110 tingkat. Cuba check Surah ke-9, Juzuk ke-11 dan ayat ke-109 dan 110, apa Allah beritahu??



(109) Maka apakah orang-orang yang mendirikan bangunan (masjid) atas dasar taqwa kepada Allah dan keredhaanNya itu lebih baik, atau orang yang mendirikan bangunannya di tepi jurang yang runtuh, lalu (bangunan) itu roboh bersama-sama dengan dia ke dalam neraka Jahannam? Allah tidak memberi petunjuk kepada orang yang zalim.

(110) Bangunan yang mereka dirikan itu sentiasa menjadi penyebab keraguan dalam hati mereka, sampai hati mereka hancur. Dan Allah Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana.


Akhir sekali, try korang buat sendiri yang ini, pasti bulu roma korang tegak.. Agak mengejutkan jugak…Ikut lankah-langkah berikut.


- Buka Microsoft Word- Taip Q33 NY, iaitu no plat kapal terbang pertama yang merempuh Twin Towers.

- Highlightkannya dan tukar ke font size 48

- Tukarkan font (jenis tulisan) ke Wingdings yang bermaksud ‘sayap yang berbunyi seperti loceng’



Tengok, apa yang keluar……



Apa maksud dia agaknya?? Bukankah maksudnya ialah “Tragedi ini adalah angkara Yahudi”……….???? Renung-renungkanlah…..

Friday, January 29, 2010

9 Things I Hate About Everyone



1. People who point at their wrist asking for the time... I know where my watch is pal, where the hell is yours? Do I point at my crotch when I ask where the toilet is?

2. People who are willing to get off their a** to search the entire room for the TV remote because they refuse to walk to the TV and change the channel manually.

3. When people say "Oh you just want to have your cake and eat it too". Damn Right! What good is cake if you can't eat it?

4. When people say "it's always the last place you look". Of course it is. Why the hell would you keep looking after you've found it? Do people do this? Who and where are they?

5. When people say while watching a film, "did ya see that?" No Loser, I paid $12 to come to the cinema and stare at the damn floor!

6. People who ask "Can I ask you a question?"... Didn't give me a choice there, did ya sunshine?

7. When something is 'new and improved'. Which is it? If it's new, then there has never been anything before it. If it's an improvement, then there must have been something before it, couldn't be new.

8. When people say "life is short". What the hell??? Life is the longest damn thing anyone ever does!!! What can you do thats longer?

9. When you are waiting for the bus and someone asks "Has the bus come yet?" If the bus came, would I be standing here???

Thursday, January 14, 2010

Ini baru kita panggil 'kreatif'

Haa..hidup nie msti kena kreati tau...



nak tengok lagi?..click DISINI..

Friday, January 8, 2010

Tolong sesama BLOGGERS!!!

From: Azizi Bin Alias
To: sape_aku77@yahoo.com
Sent: Mon, January 4, 2010 11:07:12 AM
Subject: Mencari Adik

Assalamualaikum,

Saya nak minta pertolongan dari sesiapa yang membaca mesej ini untuk memberikan maklumat jika terlihat Lelaki yang di dalam gambar ini

Nama dia, Azlan Bin Abdul Samat,

Lelaki ni telah menghilangkan diri bersama adik perempuan saya semenjak 27 Dis 2009 dengan memandu kereta adik saya. Butir2 kereta:

No Pendaftaran : JJK 2481

Jenis : Saga (Kereta Kebal)

Warna : Hitam

Lain2 : Tak guna sport Rim tapi guna cover rim,

Adik aku:

Nama : Norasiah Binti Alias

Umur : 23 tahun

Lelaki ini mengatakan yang beliau adalah anggota polis dari cawangan Risikan Bukit Aman, tapi family semua memang tak percaya kerana perangai macam samseng.

Budi bahasa langsung takde dan semua yang dia kata banyak auta. Tapi adik aku percaya dan akan ikut sahaja telunjuk lelaki ni, Kena marah, kena herdik depan mak bapak aku

Pun dia Cuma menurut sahaja, aku tak tahu cerita (Pasal tak duduk serumah) sampailah mak aku mengadu semuanya tentang apa yang lelaki ni dah buat pada family aku. Berasap telinga beb!

Dahla dok kat rumah mak aku macam Tuan, makan minum kena disediakan, Adik aku pun bangang, asal kenal je mana2 lelaki ajak tinggal kat rumah, ntah dari mana kenal, dia angkut bawak balik.

Bila aku balik rumah mak aku, tau pulak lepak kat dalam kereta je (Kereta adik aku la).

Polis reprt dah dibuat berkenaan lelaki ini pada 1 jan 2010 di Balai Polis Kulaijaya tapi kerana adik aku yang dibawa lari ni adalah perempuan, maka kami sekeluarga memang tak senang duduk

Bila memikirkan keselamatan adik aku ni. Telefon dia kena rampas dengan lelaki ni, bila sape2 call dia matikan telefon, Kalau tahu atau terserempak, bolehlah kiranya hubungi no2 di bawah ni

Azizi : 0197042625

Ruzaidah : 0127876277

Alias (Bapa) : 0127216458

Saya amat berharap sekiranya ada informasi terkini, bimbang orangtua dapat sakit kalau asyik memikirkan hal ni,

Regards,

Azizi Bin Alias